Благотворителна изложба „Агапе“

В благотворителната изложба „Агапе“ участват както картини на Петър Персенгиев, така и картини, графики и пластики, дарени на Фондация „Гален Темелков“ от творци от България, Северна Македония, Русия и други. Ако желаете да поръчате картина, можете да се обърнете към страницата на изложбата във Фейсбук:https://www.facebook.com/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%90%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D0%B5-101166878787264Естеството на събраните средства е дарителско и те ще бъдат използвани за стипендии за подпомагане на кандидат-студенти по медицина и настоящи студенти в МУ-ти и колежи в страната. По този начин можете да допринесете и да помогнете на бъдещите медици в тяхното образование. Можете да ни подкрепите чрез превод на банковата ни сметка:Титуляр на сметка: Фондация “Гален Темелков”Банка: FibankIBAN: BG44FINV91501217445267BIC: FINVBGSFКакто и PayPal:https://www.paypal.com/donate/?cmd=_s-xclick&fbclid=IwAR0D3-HKmQPuKsJYl2ZtAyO5Ii01-e5OjNDR9Cd74gYVo0H4v0MtVJgYVpA

Цикъл „Сезони

Петър Персенгиев – Персо (24.05.1933 – 26.12.1999) е български художник, завършил висшето си художествено образование във Великотърновския университет, специалност Живопис в класа на проф. Васил Стоилов. Още преди своето дипломиране участва в изложби в страната и получава първите признания за своите творчески постижения. Печели право на специализация в Русия (тогава СССР) и няколко години работи в Узбекистан, където основава художествена галерия и първия кино-театър. През следващите години взема участие в редица общи изложби на СБХ. Пътуванията и престоят му в Германия, Франция и Русия и срещите му с художници-модернисти, колекционери и меценати, допълват неговият художествен мироглед и това се отразява в картините му, чрез зрелостта на образите, богатството на сюжетите и хармонията между цвят и обемна трактовка. Срещите и приятелствата, които бележат неговият творчески път, са с личности като Васил Стоилов, Стоян Венев, Дечко Узунов, Янаки Манасиев, Стоимен Стоилов, Асен Пейков, Жорж Екли и др. Това обогатява неговият творчески свят, в който повикът за красота и хармония е издигнат в култ, а художественият свят, който създава, се превръща в средище на материално и духовно естество, в своеобразна метафизична същност на битието с реални форми и алегорични духовни послания.
Петър Персенгиев прави десетки самостоятелни изложби и участва в многобройни национални общи експозиции. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери в България, Русия, Нидерландия, САЩ, Узбекистан, Турция, Италия, Германия и др. Основател и основен дарител е на галерията в гр. Нови пазар, като от 2000 год. тя носи неговото име.
Творбите му са разнообразни, като предпочитаните жанрове са: натюрморт, пейзаж и портрет. Основните техники, с които работи, са маслена живопис и акварел, а платната му се отличават с точност на рисунъка, богат колорит и експресивност на щриха. Преминавайки през реализма и натурализма, в ранните си творчески години, той изгражда характерен стил, който можем да наречем експресивен реализъм. Майстор на пейзажа, в който вплита рисуването от натура с експресивното съчетание на чисти тонове, ярки контрасти и хармоничен цветови баланс. Но преди всичко, в неговите картини прозира силната му любов към природата или както казваше самият той: „Рисувай природата от натура, тя е най-добрия учител на живописеца и ще те научи на всичко с любов.” 


Цикъл „Из родината“


Натюрморти „Цветя“


От приятели на Фондацията